Migdały
Encyklopedia zdrowia Zdrowie

Olej migdałowy

Olej migdałowy uzyskiwany jest z dwóch odmian migdałów: słodkich i gorzkich. Do celów kosmetycznych stosowana jest odmiana słodka (olej z gorzkich migdałów zawiera szkodliwy cyjanowodór). W kosmetyce olej migdałowy używany jest jako składnik balsamów do ciała, kremów i odżywek dla włosów. Rozprowadzony na skórze nie pozostawia tłustej i lepkiej warstwy, szybko się wchłania. Olej migdałowy polecany jest do pielęgnacji każdego typu skóry, a zwłaszcza cery wrażliwej, bardzo suchej i dojrzałej a także skóry dzieci.
Migdały
Migdały

Olej migdałowy uzyskiwany jest z dwóch odmian migdałów: słodkich i gorzkich. Do celów kosmetycznych stosowana jest odmiana słodka (olej z gorzkich migdałów zawiera szkodliwy cyjanowodór). W kosmetyce olej migdałowy używany jest jako składnik balsamów do ciała, kremów i odżywek dla włosów. Rozprowadzony na skórze nie pozostawia tłustej i lepkiej warstwy, szybko się wchłania. Olej migdałowy polecany jest do pielęgnacji każdego typu skóry, a zwłaszcza cery wrażliwej, bardzo suchej i dojrzałej a także skóry dzieci.

 

Kwiaty migdałowca
Kwiaty migdałowca

 

Olej migdałowy zawiera szereg substancji odżywczych, takich jak proteiny, sole mineralne oraz witaminy A, E, D i z grupy B. Witaminy A i E zaliczane są do „witamin młodości”, które pozytywnie wpływają na jędrność i elastyczność skóry, opóźniając procesy starzenia. Natomiast Witamina D chroni skórę przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi. Witaminy z grupy B zapobiegają odwodnieniu komórek. Olej migdałowy zawiera również duże ilości kwasu linolowego i oleinowego, które zmiękczają naskórek i wzmacniają lipidową barierę ochronną skóry.

Olej migdałowy zapewnia najlepszą pielęgnację skórze wrażliwej, suchej lub podrażnionej. Skóra, jako narząd zmysłu jest mocno obciążona przy obecnym tempie życia, co przejawia się jej zwiększoną wrażliwością.

Odpowiednia technologia, dużo ręcznej pracy i staranna obróbka

Żniwa oznaczają żmudną wielogodzinną, ręczną pracę.

Wyposażeni w sieci i kije doświadczeni pracownicy potrzebują około dziesięciu minut, by zebrać owoce z jednego drzewa.  Siatki pełne migdałów są bardzo

ciężkie a godziny spędzone w przygarbionej pozycji sprawiają, że plecy szybko dają o sobie znać.

Dla utrzymania dobrej wysokiej jakości migdałów ważne jest szybkie i dokładne suszenie zbiorów.
Specjalne maszyny usuwają zielone i nadal miękkie łupiny. Chwilę później serca słodkich migdałów są rozbijane i wydobywany jest w prasach migdałowy olej. Większość zbiorów trafia do olejarni, gdzie w procesie tłoczenia na zimno i filtracji uzyskuje się olej migdałowy. Półprodukt poddawany jest skrupulatnej kontroli  jakości. Ostatecznie trafia do zakładów produkcyjnych.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published.